گزارشکار

یکی از تفاوت های دوره ی دبیرستان و دانشگاه در واحدهای درسی، بویژه دروس آزمایشگاهی است که این دروس در دانشگاه بسیار پررنگ تر می شوند و رشته ی زیست شناسی یکی از رشته هایی است که واحدهای آزمایشگاهی زیادی دارد بطوریکه تقریبا در کنار بیشتر دروس تئوری یک واحد دروس آزمایشگاهی نیز تعریف شده است و یکی از مهم ترین بخش های دروس آزمایشگاهی ، نوشتن گزارشکار است که دانشجویان رشته های مختلف با آن سر و کار دارند.
در واقع واحد های آزمایشگاهی بیانگر فعالیت های عملی بیشتر در دانشگاه است  که به درک مطالب و مفاهیم درسی کمک می کند و امکان آشنایی دانشجویان با وسایل ، مواد و نحوه ی کار در آزمایشگاه را ایجاد می کند.
در این مقاله قصد داریم نحوه ی صحیح نگارش گزارشکار را به دانشجویان (بویژه دانشجویان جدید الورود) آموزش دهیم و بتوانیم با قرار دادن فقط نمونه هایی از گزارشکار های دروس مختلف در سایت الگوی مناسبی برای آنها ارائه کنیم.

*دانشجویان می توانند نمونه گزارشکارها را از لینک های زیر دانلود کنند:

 

نحوه ی نگارش گزارشکار:
برای نوشتن یک گزارشکار خوب ابتدا باید بدانیم اهداف ما از انجام آزمایش چیست و به دنبال چه نتایجی هستیم پس برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید در انجام آزمایش دقت بالایی داشته باشیم و اعداد و نکات بدست آمده در مراحل مختلف را به طور دقیق یادداشت کنیم.
البته باید به این نکته توجه کرد که ارائه گزارشکار در دروس مختلف متفاوت است و ممکن است که هر استاد از دانشجویان خود انتظارات خاصی داشته باشد اما اصول کلی همه آنها یکسان است.
یکی از نکات کلیدی که در همه ی گزارشکار باید لحاظ شود این است که باید به نحوی نوشته شود که اگر شخصی بدون اطلاعات کافی نیز آن را مطالعه کند بتواند دقیقا آزمایش مورد نظر را تکرار کند و همان نتایج را به دست آورد.
۱)مشخصات آزمایش
این بخش شامل عنوان آزمایش ، اسامی دانشجویانی که آ‍زمایش را انجام داده اند ، نام استاد، تاریخ انجام آزمایش ، تاریخ تحویل گزارشکار می باشد.
۲)مقدمه
مقدمه بیان کننده ی اهداف آزمایش و  فرضیه هایی که قصد اثبات آنها را داریم و همچنین اطلاعات و مفاهیم مورد نیاز در آزمایش می باشد.
۳)مواد و وسایل مورد نیاز آزمایش
لیست تمامی مواد و وسایل مورد نیاز آزمایش که از آنها استفاده می کنیم.
۴)روش کار
در این بخش باید تمامی مراحل انجام آزمایش را قدم به قدم بیان کنیم بطوریکه شخص دیگری با الگو قرار دادن این بخش بتواند آن را تکرار کند.
۵)مشاهدات و نتایج
در این قسمت باید مشاهدات و نتایج بدست آمده را بیان کنیم و همینطور رسم جداول و نمودار ها نیز می تواند به تحلیل بهتر نتیجه کمک کند.
۶)منابع
تمامی منابع و رفرنس هایی که در گزارشکار از آن ها استفاده شده را برای استفاده اشخاصی که گزارشکار را مطالعه می کنند به طور دقیق ذکر می کنیم.


ميثم مسعودي

ميثم مسعودي دانشجوي زيست شناسي دانشگاه قم ورودي 91

2 دیدگاه

فاطمه زهرا ذوالفقاري · 20 شهریور 1394 در 10:23

عالی، کامل و مفید
ممنون

عاطفه · 11 مرداد 1395 در 18:37

ساده , خلاصه و جامع !
ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

فهرست