اختلاف رنگ چشم ها از قهوه ای تا سبز را می توان توسط مقدار ملانین موجود در عنبیه توضیح داد ; اما رنگ آبیِ خالص فقط درجه ی کمی از اختلاف میزان ملانین در چشم هاست.
تحقیقات جدید نشان می دهد که افراد دارای چشم های آبی ‚ دارای یک جدِ مشترک هستند .
تیمی از دانشگاهِ Copenhagen یک موتاسیونِ (جهش) ژنتیکی را دنبال کردند که شش تا ده هزار سال پیش اتفاق افتاده و دلیلِ رنگِ آبیِ چشمِ تمامیِ انسان های چشم آبیِ زنده روی سیاره است .
- این موتاسیون ژنتیکی چیست ؟
پروفسور Hans Eiberg از دپارتمانِ سلولی و مولکولی گفت : در ابتدا همه ی ما چشم های قهوه ای داشتیم ; اما یک موتاسیون ژنتیکی ‚ ژنِ OCA2 را در کروموزوم کروموزوم های ما تحت تاثیر قرار داد و نتیجه اش ایجادِ یک سوئیچ (تغییر) بود که توانایی ایجاد چشم های قهوه ای را خاموش کرد .
ژن OCA2 پروتئین P را کد می کند ‚ که موجب تولید ملانین می شود ‚ پیگمانی که به مو ‚ چشم ها و پوست ما رنگ می بخشد .
این سوئیچ مجاور ژنِ OCA2 قرار گرفته است ‚ به هر حال به طور کامل نتوانسته ژن را خاموش کند . اما نسبتا عمل آن را محدود می کند تا تولیدِ ملانین را در عنبیه کاهش دهد . (به طور موثر با رقیق سازیِ میزانِ ملانین diluting چشم های قهوه ای را به آبی تبدیل کرد . بنابراین تاثیرِ این سوئیچ روی OCA2 بسیار خاص است .
اگر ژنِ OCA2 به طور کامل از بین رفته باشد یا خاموش شده باشد ‚ انسان بدون ملانین در مو ‚ چشم ها و پوست خواهد بود ‚ شرایطی که آلبینیسم (زالی) شناخته می شود .
- تنوع ژنتیکی محدود
تنوع در رنگ چشم ها از قهوه ای تا سبز را می توان توسط میزان ملانینِ عنبیه توضیح داد. اما افرادِ چشم آبی ‚ تنها میزان کمی ملانین در چشم هایشان دارند.
به گفته ی پروفسور Eiberg : ” از این ما می توانیم نتیجه گیری کنیم که همه ی افراد چشم آبی مرتبط به یک جدِ مشترک هستند . همه ی آن ها دقیقا نقطه یکسانی در DNA شان سوئیچ مشابهی را به ارث برده اند .در مقابل افرادِ چشم قهوه ای ‚ تنوعِ فردیِ قابل توجهی در نقطه ای از DNAشان دارند ‚که تولید ملانین را کنترل می کند. “
پروفسور Eiberg و تیمش DNA میتوکندریایی را مورد بررسی قرار دادند و رنگ چشمِ افرادِ چشم آبی را در کشورهایی نظیرِ اردن ‚ دانمارک و ترکیه مقایسه کردند. این آخرین یافته هایِ ایشان می باشد از زمانیکه پروفسور Eiberg ‚ تحقیقات ژنتیکی اش را در سال ۱۹۹۶ شروع کرد و اولین بار نقش ژنِ OCA2 را به عنوانِ مسئول رنگ چشم بیان نمود .
- طبیعت ژن های ما را در هم می آمیزد .
موتاسیونِ چشم های قهوه ای به آبی نماینده ی موتاسیونی ‚ نه مثبت و نه منفی است. این هم یکی از چندین موتاسیونی است که شانس زنده ماندنِ انسان را نه کاهش می دهد و نه افززایش .
همانطور که پروفسور Eiberg می گوید : این به سادگی نشان می دهد ‚ طبیعت به طور مداوم ژنوم انسان را تغییر می دهد و ترکیبی ژنتیکی از کروموزومِ انسان‚ ایجاد می کند وتغییراتِ متفاوتی را می آزماید .
منبع : https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm
ترجمه : بنفشه باقری
1 دیدگاه
عاطفه · 9 مرداد 1395 در 09:36
همیشه برام سوال بود که تولید ملانین برای کسایی که چشمای سبز یا آبی دارن ولی موهاشون مشکیه , چجوریه ؟
مگه ملانین به یک میزان تو بدن بین مو و عنبیه و… تقسیم نمیشه ؟