اختلاف رنگ چشم ها از قهوه ای تا سبز را می توان توسط مقدار ملانین موجود در عنبیه توضیح داد ; اما رنگ آبیِ خالص فقط درجه ی کمی از اختلاف میزان ملانین در چشم هاست.

تحقیقات جدید نشان می دهد که افراد دارای چشم های آبی ‚ دارای یک جدِ مشترک هستند .

تیمی از دانشگاهِ Copenhagen یک موتاسیونِ (جهش) ژنتیکی را دنبال کردند که شش تا ده هزار سال پیش اتفاق افتاده و دلیلِ رنگِ آبیِ چشمِ تمامیِ انسان های چشم آبیِ زنده روی سیاره است .

  • این موتاسیون ژنتیکی چیست ؟

پروفسور Hans Eiberg از دپارتمانِ سلولی و مولکولی گفت : در ابتدا همه ی ما چشم های قهوه ای داشتیم ; اما یک موتاسیون ژنتیکی ‚ ژنِ OCA2 را در کروموزوم کروموزوم های ما تحت تاثیر قرار داد و نتیجه اش ایجادِ یک سوئیچ (تغییر) بود که توانایی ایجاد چشم های قهوه ای را خاموش کرد .

ژن OCA2 پروتئین P را کد می کند ‚ که موجب تولید ملانین می شود ‚ پیگمانی که به مو ‚ چشم ها و پوست ما رنگ می بخشد .

این سوئیچ مجاور ژنِ OCA2 قرار گرفته است ‚ به هر حال به طور کامل نتوانسته ژن را خاموش کند . اما نسبتا عمل آن را محدود می کند تا تولیدِ ملانین را در عنبیه کاهش دهد . (به طور موثر با رقیق سازیِ میزانِ ملانین diluting چشم های قهوه ای را به آبی تبدیل کرد . بنابراین تاثیرِ این سوئیچ روی OCA2 بسیار خاص است .

اگر ژنِ OCA2 به طور کامل از بین رفته باشد یا خاموش شده باشد ‚ انسان بدون ملانین در مو ‚ چشم ها و پوست خواهد بود ‚ شرایطی که آلبینیسم (زالی) شناخته می شود .

  • تنوع ژنتیکی محدود

تنوع در رنگ چشم ها از قهوه ای تا سبز را می توان توسط میزان ملانینِ عنبیه توضیح داد. اما افرادِ چشم آبی ‚ تنها میزان کمی ملانین در چشم هایشان دارند.

به گفته ی پروفسور Eiberg : ” از این ما می توانیم نتیجه گیری کنیم که همه ی افراد چشم آبی مرتبط به یک جدِ مشترک هستند . همه ی آن ها دقیقا نقطه یکسانی در DNA شان سوئیچ مشابهی را به ارث برده اند .در مقابل افرادِ چشم قهوه ای ‚ تنوعِ فردیِ قابل توجهی در نقطه ای از DNAشان دارند ‚که تولید ملانین را کنترل می کند. “

پروفسور Eiberg  و تیمش DNA میتوکندریایی را مورد بررسی قرار دادند و رنگ چشمِ افرادِ چشم آبی را در کشورهایی نظیرِ اردن ‚ دانمارک و ترکیه مقایسه کردند. این آخرین یافته هایِ ایشان می باشد از زمانیکه پروفسور Eiberg ‚ تحقیقات ژنتیکی اش را در سال ۱۹۹۶ شروع کرد و اولین بار نقش ژنِ OCA2 را به عنوانِ مسئول رنگ چشم بیان نمود .

  • طبیعت ژن های ما را در هم می آمیزد .

موتاسیونِ چشم های قهوه ای به آبی نماینده ی موتاسیونی ‚ نه مثبت و نه منفی است. این هم یکی از چندین موتاسیونی است که شانس زنده ماندنِ انسان را نه کاهش می دهد و نه افززایش .

همانطور که پروفسور Eiberg  می گوید : این به سادگی نشان می دهد ‚ طبیعت به طور مداوم ژنوم انسان را تغییر می دهد و ترکیبی ژنتیکی از کروموزومِ انسان‚ ایجاد می کند وتغییراتِ متفاوتی را می آزماید .

منبعhttps://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm

ترجمه : بنفشه باقری


1 دیدگاه

عاطفه · 9 مرداد 1395 در 09:36

همیشه برام سوال بود که تولید ملانین برای کسایی که چشمای سبز یا آبی دارن ولی موهاشون مشکیه , چجوریه ؟
مگه ملانین به یک میزان تو بدن بین مو و عنبیه و… تقسیم نمیشه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

فهرست